Spataderen
- Geen wachtlijst
- 30+ jaar ervaring
- Direct een consult bij de juiste arts: geen interne doorverwijzingen
Snel naar:
- Wat zijn spataderen?
- Wie krijgen er last van spataderen?
- De symptomen en klachten van spataderen
- Soorten spataderen
- De behandeling van spataderen
- Het behandelproces bij Polikliniek de Blaak
- Tips om spataderen te voorkomen
- Oefeningen om spataderen te voorkomen
- Veelgestelde vragen over spataderen
- Zelftest spataderen
Wat zijn spataderen?
Spataderen – ook wel varices genoemd – zijn verwijdde aderen. Doordat de kleppen in de aderen niet goed functioneren, kan het bloed minder goed doorstromen waardoor pijnlijke benen of kuiten ontstaan. De meeste mensen vinden spataderen vanuit cosmetisch oogpunt erg vervelend, maar er kan ook een medisch noodzaak bestaan om de spataderen te verwijderen, omdat ze pijnlijk zijn. Er dient een onderzoek uitgevoerd te worden om te kijken of uw grote, kleine, diepliggende of oppervlakkige spataderen verwijderd moeten worden.
Een gezonde ader versus een spatader
Gezonde ader
In bovenstaande afbeelding is een gezonde ader te zien. In het voorbeeld is zichtbaar dat de gezonde kleppen het bloed ervan weerhouden om terug te stromen.
Spatader
Het tweede voorbeeld bevat een spatader waarbij de kleppen niet meer goed functioneren of defect zijn. Hierdoor kan het bloed minder makkelijk terugstromen naar het hart met het gevolg dat de bloedvaten wijder en voller worden.
Drs. Boonen van Polikliniek de Blaak legt graag uit wat spataderen zijn:
Wie krijgt er last van spataderen?
Spataderen komen het meest voor bij vrouwen tussen de 20 en 75 jaar. Maar liefst 64% van de vrouwen in deze leeftijdscategorie heeft last van spataderen. Spataderen komen een stuk minder voor bij mannen. Spataderen ontstaan door een erfelijke aanleg, overgewicht of door werk waarbij je veel moet staan. Factoren die een rol spelen bij het krijgen van spataderen zijn:
- Leeftijd
- Zwangerschap
- Erfelijkheid
- Trombose
- Overgewicht
- Langdurig staan
De symptomen en klachten van spataderen
De volgende symptomen kunnen wijzen op beginnende spataderen:
- Zichtbaar opgezwollen aderen op de benen
- Vermoeide benen
- Rusteloze benen
- Jeukende of pijnlijke benen
- Branderig gevoel in de voeten
De volgende symptomen kunnen wijzen op langer bestaande spataderen:
- Verkleuring van de enkels, vocht in de enkels
- Huiduitslag
- Ontsteking
Als u spataderen te laat herkent of niet behandelt, kan er een open been ontstaan.
Maak een afspraak
Wilt u meer informatie over spataderen of wilt u grote, kleine, diepliggende, oppervlakkige of pijnlijke spataderen laten behandelen? Bel dan met onze receptie door te bellen via 085 488 1700. Wanneer u liever teruggebeld wilt worden om een afspraak te maken, kunt u via onderstaand formulier uw gegevens achterlaten.
Soorten spataderen
Spataderen zijn er in verschillende vormen en afmetingen, zo bestaan er oppervlakkige en diepliggende spataderen:
Oppervlakkige spataderen
Oppervlakkige spataderen liggen dicht tegen de huid aan en kunt u daarom met het blote oog zien. Vaak zien we hier dunne, blauwe en vertakte adertjes, de reticulaire spataderen. Daarnaast kunt u besenreiser (takkenbosaders) spataderen tegenkomen, dit zijn kleine ‘bosjes’ rode ontsieringen op de huid. Oppervlakkige spataderen vinden mensen vaak esthetisch niet mooi, maar hebben geen invloed op het afvoeren van zuurstofarm bloed.
Diepliggende spataderen
Iets dieper gelegen in de huid komt u de zijtakspataderen en de stamspataderen tegen. Dit soort spataderen belemmeren wel een groot gedeelte van de bloedafvoer en kunnen pijnklachten geven. We adviseren deze spataderen te verwijderen.
De behandeling van spataderen
Er bestaan verschillende manieren om spataderen te behandelen. De arts bepaalt op basis van uw spataderen de geschiktste behandeling. Iedere behandeling is vrijwel pijnloos. Bij Polikliniek de Blaak zijn we gespecialiseerd in 5 verschillende spatader behandelingen:
Het behandelproces bij Polikliniek de Blaak
Ons behandelproces bestaat uit 4 stappen:
TIPS OM SPATADEREN TE VOORKOMEN
Oefent u een beroep uit waarbij u veel en lang moet staan? Dan raden wij aan om voldoende te bewegen tijdens het staan en om de kuitspieren regelmatig aan te spannen. Ook het dragen van elastische compressiekousen of steunkousen voorkomt dat u spataderen krijgt.
Tijdens de zwangerschap zijn steunkousen een goede oplossing om spataderen te voorkomen. Mocht u al oppervlakkige of kleine spataderen hebben, dan helpen deze kousen bij het tegengaan van uitbreiding van spataderen. Daarnaast zorgen de kousen voor extra ondersteuning.
Verder raden we behoud van een gezond gewicht en een gezonde leefstijl met goede voeding en voldoende beweging aan. Om de kans verder te verkleinen is het belangrijk dat u over het algemeen op comfortabele schoenen loopt en niet te vaak knellende schoenen of (hoge) hakken draagt.
Oefeningen om spataderen te voorkomen
Spatader oefening 1
- Ga op uw rug liggen met uw handen onder uw nek en de benen gestrekt.
- Breng hierbij de bovenbenen zoveel mogelijk naar uw onderbuik. Wissel afwisselend de ene voet met de andere voet naar het plafond en breng het gestrekte been langzaam naar de grond.
Spatader oefening 2
- Ga op uw rug liggen met de benen verhoogd.
- Buig en strek vervolgens de tenen zoveel mogelijk.
Spatader oefening 3
- Ga op uw rug liggen, met de benen verhoogd.
- Maak cirkelvormige draaibewegingen met de voete4n vanuit het enkelgewricht. Beweeg uw voet eerst naar links en vervolgens naar rechts.
Spatader oefening 4
- Ga op uw rug liggen, met de benen verhoogd.
- Breng de toppen van de tenen afwisselend naar voren en naar achteren, zo ver als u kunt.
Spatader oefening 5
- Ga op uw rug liggen, met de benen verhoogd.
- Breng uw bovenbenen zo ver mogelijk naar de buik toe en pak uw voet vervolgens vast met uw hand. Strek daarna het been naar het plafond toe terwijl u de handen langs de enkel, de kuit en het bovenbeen laat glijden, waarbij u met de handen een lichte druk uitoefent.
Spatader oefening 6
- Ga op uw rug liggen, met de benen verhoogd.
- Plaats een klein kussen tussen de voetzolen. Oefen hier een langzaam stijgende druk op uit terwijl de benen gestrekt blijven, zodat de bekken en de onderbuik worden opgetild.
Spatader oefening 7
- Ga op uw rug liggen, met de benen kruislings verhoogd.
- Druk de benen tegen elkaar aan. Laat de spierspanning en ontspanning hier langzaam verlopen.
Spatader oefening 8
Ter afsluiting hebben wij een goede oefening om de kuitspieren te verstevigen. Ga op blote voeten – in staande houding – wisselend op uw tenen en hakken lopen met de tenen flink omhoog. Doe dit enkel op een stevige ondergrond.
Meer informatie over spataderen?
Ontvangt u graag meer informatie over spataderen? Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact op met Polikliniek de Blaak. Twijfelt u of u spataderen heeft? Doe dan de spatader zelftest. Voor een spatader behandeling kunt u ook direct een afspraak maken.
De flebologen bij Polikliniek de Blaak
Ons flebologie team bestaat uit de volgende behandelaars:
drs. H. Kreukels
Fleboloog (spataderen) Hilke Kreukels werd opgeleid tot arts aan de Universiteit van Maastricht. BIG: 59915217201 Kreukels, H. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Lees meerdrs. T. Cijs
drs. Cijs, Tanja Chirurg - Vaatoperaties - Proctologie - Laserbehandelingen Tanja Cijs studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij startte de opleiding tot chirurg in 2003 bij het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen. De opleiding tot chirurg werd afgerond in het Sint Franciscus Gasthuis te Rotterdam (2005-2010),...
Lees meerdr. G. Cazander
dr. Cazander, Gwendolyn Vaatchirurg Geboren in 1984, cum laude artsexamen te Leiden in 2008, gepromoveerd op de onderliggende werkingsmechanismen van madentherapie voor wondgenezing te Amsterdam in 2010, opleiding Chirurgie te Leiden en met succes afgelegd Europees vaatexamen te Kopenhagen in 2016. Sinds november 2016 werkzaam als all-round vaatchirurg in Ikazia...
Lees meerdrs. R.S.M. Boonen
Fleboloog en cosmetische arts KNMG Flebologie (spataderbehandeling) Duplex (echo doppler) Lipoedeembehandeling Robert S.M. Boonen, MD, is Algemeen Directeur van Stichting Polikliniek de Blaak, opgericht in 1991. Verleden Drs R.S.M. Boonen studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Hij heeft als student diverse stages gelopen bij buitenlandse universiteiten, waaronder Yale University...
Lees meermevr. S. Stevens
Shaula Stevens Verpleegkundig specialist Flebologie - Onderzoeken, behandelen en voorkomen van spatadergerelateerde klachten - Duplex - Proctologie, onderzoek en behandeling van anale klachten zoals aambeien Shaula Stevens heeft na haar verpleegkundige HBO opleiding en na een aantal jaar werkervaring, de opleiding tot verpleegkundig specialist gevolgd (Advanced Nursing Practice)....
Lees meerdrs. C. Abas
Drs. Cheno Abas is in 2013 afgestudeerd als basisarts aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft brede ervaring opgedaan door te werken als zaalarts bij de Chirurgie voor een jaar en vervolgens 2 jaar bij de Interne Geneeskunde. Vanaf 2017 is hij werkzaam als arts-assistent Dermatologie en Flebologie en heeft...
Lees meerVeelgestelde vragen spataderen behandeling
ZIJN SPATADEREN GEVAARLIJK?
Spataderen zijn op zichzelf niet gevaarlijk, maar als u ze niet laat behandelen kunnen ze uiteindelijk zorgen voor huidproblemen, vocht in de benen (oedeem), een open been of een ontsteking.
KUNNEN SPATADEREN VANZELF VERDWIJNEN?
Spataderen verdwijnen niet vanzelf, maar u kunt de klachten wel verminderen door meer te bewegen.
WELKE VOEDING IS GOED TEGEN SPATADEREN?
Naast voldoende bewegen kan gezonde voeding het ontstaan van spataderen voorkomen. Eet genoeg vezels, eet voldoende variaties van groente en fruit, gebruik niet te veel zout, beperk alcoholgebruik en drink voldoende water.
KUN JE SPATADEREN WEGMASSEREN?
Spataderen kunnen niet verdwijnen met massages, maar dragen wel bij aan klachtenvermindering. Door speciale massages, oefeningen en deskundige adviezen voor het dagelijks leven op te volgen, verbetert de bloeddoorstroming en verminderen de klachten.
Is er een verband tussen obesitas en spataderen?
Bij mensen met een hoger gewicht komen spataderen wel vaker voor. Het is echter niet bewezen dat obesitas hierbij de oorzaak is van spataderen.
DRAAGT SCHOENKEUZE BIJ AAN SPATADEREN?
De kans op spataderen is groter als je dagelijks hakken of knellende schoenen draagt. Zorg dat je voornamelijk op comfortabele schoenen loopt waarin je voeten voldoende ruimte hebben.
Zelftest spataderen
Als je niet weet of je spataderen hebt kun je ook de zelftest voor spataderen invullen.