23-05-2012 – De methoden om spataderen te behandelen zijn nog steeds volop in ontwikkeling. De meest patiëntvriendelijke methode is sinds jaren de laser behandeling. AngioDynamics heeft met de Nevertouch lasermethode een unieke techniek ontwikkeld die onder plaatselijke verdoving plaatsvindt, snel en succesvol is. Daarbij belooft de fabrikant minder pijnklachten na de behandeling dan bij de reguliere laserbehandeling. Polikliniek de Blaak heeft daarom gekozen om op deze lasermethode over te stappen.
“Niet goed functionerende klepjes in de aderen worden vrijwel altijd erger. Het is een progressieve aandoening die vaak resulteert in spataderen of ernstiger klachten ( tot zelfs een open been). Het is daarom belangrijk dat mensen een goede behandeling krijgen voor de spataderen.” vertelt drs. T. Cijs, chirurg bij Polikliniek de Blaak. “We houden de ontwikkelingen op het gebied van spatader behandelingen natuurlijk altijd scherp in de gaten. Toen AngioDynamics ons de Nevertouch demonstreerde, wisten we meteen dat we deze techniek zouden willen gaan gebruiken. Deze methode heeft veel voordelen.
Met de behandeling wordt relatief weinig schade aan het lichaam aangericht. De patiënt is hierdoor en door gebruik van lokale verdoving direct na de ingreep weer op de been. De postoperatieve pijnklachten vallen over het algemeen mee en zijn goed te bestrijden met lichte pijnstillers.
Het slagingspercentage is maar liefst 98% en na de behandeling blijven de spataderen vaker weg dan na andere behandelmethoden. Dit zijn voordelen voor onze patiënten waar wij erg blij mee zijn. Voor ons, als artsen, komt hierbij dat het een hele prettige methode is om mee te werken.” Om in aanmerking te komen voor deze laserbehandeling, heeft de patiënt een verwijsbriefje van de huisarts nodig. Met deze verwijsbrief kan een afspraak gemaakt worden op de polikliniek bij één van de flebologen van Polikliniek de Blaak. De fleboloog zal na een intake en duplex onderzoek bepalen wat voor de patiënt de beste behandeling is en of deze behandeling door de zorgverzekering vergoed zal worden.
Tijdens de laserbehandeling krijgt de patiënt een plaatselijke verdoving middels injecties/prikjes. Van de laserbehandeling zelf zal de patiënt geen pijn ervaren. Na een korte rustperiode kan de patiënt weer naar huis.