De meest voorkomende kankersoort in 2019 was huidkanker. Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende huidkankersoort met 73.000 diagnoses vorig jaar. Deze soort is het minst gevaarlijk en goed te behandelen. De melanomen zijn ook toegenomen tot 7000 diagnoses per jaar. Bij een melanoom is er kans op uitzaaiing, daarmee is deze variant de gevaarlijkste vorm van huidkanker.
“Wij zien dagelijks mensen op ons spreekuur die een plekje of moedervlek hebben waar ze zich ongerust over maken. ”Vertelt dermatoloog Hilke Kreukels van Polikliniek de Blaak. “Doordat huidkanker meer aandacht krijgt in de media zijn mensen zich meer bewust van de gevaren en daarom gaan ze sneller naar de huisarts. Een groot deel van de mensen die zijn doorverwezen hebben ook daadwerkelijk huidkanker. Hoe eerder we de diagnose kunnen stellen en starten met behandeling hoe groter de kans op een goede genezing. Vooral melanoom moet zo snel mogelijk behandeld worden om uitzaaiing te voorkomen. Deze melanomen verwijderen wij operatief in de eigen kliniek waardoor we heel snel kunnen handelen”.
De belangrijkste risicofactor voor huidkanker is overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon en zonnebank. Maar ook vergrijzing en de extra aandacht in de media spelen een rol bij de groei van het aantal huidkankergevallen in Nederland.
Als je twijfelt over de aard van een vlekje of moedervlek kun je het beste meteen naar je huisarts gaan. Deze zal het plekje beoordelen en bepalen of het nodig is om je door te sturen naar een dermatoloog. In dat geval kun je een afspraak maken bij Polikliniek de Blaak op tel. 085-4881700.