Wat kun je beter vermijden als je spataderen hebt?

spataderen tipsEr zijn enkele factoren die bijdragen aan het ontstaan van spataderen, zoals erfelijkheid, geslacht en leeftijd, waar je geen controle over hebt. Toch zijn er zaken die je beter kunt vermijden omdat ze de klachten kunnen verergeren:

– Langdurig in dezelfde houding staan of zitten: Door regelmatig van houding te veranderen, verlaag je de druk in de aderen. Dit vermindert de pijn en zwelling van bestaande spataderen en helpt nieuwe te voorkomen.

– Strakke kleding, zoals broeken en sokken: Kleding die strak zit rond de benen of taille kan de bloedcirculatie verstoren, wat spataderklachten kan verergeren.

– Warmtebronnen zoals een warme douche, sauna of verwarming: Warmte zorgt ervoor dat de aderen uitzetten, wat de klachten kan verergeren. Een koude douche bevordert juist de werking van de aders en vermindert de symptomen.

– Weinig beweging: Lichaamsbeweging stimuleert de doorbloeding in de benen. Een slechte doorbloeding kan klachten zoals zwelling en vermoeidheid verergeren.

– Overgewicht of te veel zout eten: Een gezond gewicht en gebalanceerde voeding dragen bij aan een sterk lichaam. Overgewicht belast de bloedvaten extra, wat de klachten kan verergeren. Te veel zout zorgt ervoor dat het lichaam vocht vasthoudt, wat leidt tot extra zwelling in de benen.

– Roken: Roken is schadelijk voor de bloedvaten en kan de klachten bij spataderen verergeren.

Door bovenstaande punten in acht te nemen, kun je de klachten verminderen en het ontstaan van nieuwe spataderen helpen voorkomen. Het dragen van steunkousen kan ook verlichting bieden door pijn, zwelling en vermoeidheid in de benen te verminderen. Blijf je ondanks aanpassingen in je levensstijl veel last houden van spataderen? Maak dan een afspraak voor een consult op onze polikliniek voor flebologie. Na een grondig onderzoek krijg je een persoonlijk behandeladvies. We bieden moderne behandelingen aan om spataderen effectief te verwijderen en klachten te verlichten.