Spataderen wegspuiten met sclerocompressietherapie

In de volksmond spreekt men vaak van ‘spataderen wegspuiten’ als men sclerocompressietherapie bedoelt. Begrijpelijk, want de medische term is lastig te onthouden en uit te spreken. In dit blog vertellen we iets meer over deze behandeling van spataderen en beantwoorden we enkele veel gestelde vragen.

Niet voor alle spataderen

Het wegspuiten van spataderen is een behandeling die niet voor alle spataderen geschikt is. De grote of diepliggende spataderen worden behandeld met een laser of muller. In het verleden werden spataderen ook vaak gestript. Het strippen van spataderen is pijnlijk en de nieuwe behandelingen zijn beter en veiliger waardoor deze ingreep vrijwel niet meer wordt uitgevoerd.

spataderen wegspuitenWegspuiten van de spataderen

Nadat de behandelaar/fleboloog de spataderen heeft onderzocht kan deze ervoor kiezen de spataderen weg te spuiten (scleroseren). De aderen worden geïnjecteerd met een vloeistof die de binnenwand van de ader beschadigt en bloedstolling in de ader veroorzaakt. Na verloop van tijd zal je eigen lichaam de ader dan vernietigen en zal deze verdwijnen. De oplossing die normaal voor deze procedure wordt gebruikt, wordt natriumtetradecylsulfaat (SOA) genoemd en is verkrijgbaar in verschillende concentraties, afhankelijk van de grootte van de ader die wordt behandeld.

Schuimsclerotherapie

Schuimsclerotherapie houdt in dat kleine hoeveelheden van de vloeistof tot schuim worden gemaakt. Dit kan vervolgens worden gebruikt om enkele van de grotere onderliggende spataderen weg te spuiten die normaal niet met conventionele sclerotherapie zouden worden behandeld.

Hoeveel behandelingen heb je nodig?

Het is onwaarschijnlijk dat al de spataderen zullen verbeteren na één keer inspuiten. Na de eerste behandeling volgt een nieuwe afspraak waarbij er gekeken zal worden of er extra behandelingen nodig zijn. Sommige van de onbehandelde aderen zijn in dat stadium mogelijk gekrompen. Er zijn vaak 2 tot 3 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.

Doet de behandeling pijn?

Het gevoel van het inspuiten van de spataderen is zoals bij andere injecties. Bij schuimsclerotherapie kun je een licht prikkelend gevoel ervaren. Zodra er voldoende schuim is geïnjecteerd, worden de naalden verwijderd en worden stukjes spons, gaas of noppenfolie (compressiekussentjes) op het been aangebracht, gevolgd door een verband om de behandelde aderen samen te drukken.

Hoe kan ik mij laten behandelen?

Je kunt telefonisch een afspraak maken voor een consult. Voor het consult bij spataderen is een verwijsbrief nodig van de huisarts. De kosten van het consult worden dan vergoed. Het wegspuiten van spataderen valt niet onder verzekerde zorg omdat het gezien wordt als een cosmetische ingreep.