SOA’s

soa

Seks is een natuurlijke behoefte waaraan bepaalde risico’s verbonden zijn. In dit geval gaat het om een seksueel overdraagbare aandoening, oftewel een SOA. Een SOA kan aanzienlijke gevolgen hebben, als deze niet op tijd wordt behandeld. SOA’s zijn besmettelijk waardoor het belangrijk is om deze tijdig te kunnen herkennen.

Hoe loopt u ze op?

SOA’s kunnen alleen door direct contact tussen partners overgedragen worden. Direct contact omvat huidcontact of door de uitwisseling van lichaamsvloeistoffen, zoals sperma, vaginaal vocht en bloed. De meeste SOA’s worden opgelopen door onveilige seks. Andere mogelijkheden zijn onhygiënische behandelingen als tatoeages of piercings.

Om enige misvattingen uit de wereld te helpen: een SOA krijgt u niet door uit iemand zijn waterflesje te drinken, een insectenbeet of een vieze wc-bril.

Meest voorkomende SOA’s

Het merendeel van de mensen weten niet dat ze een SOA hebben omdat een SOA in de meeste gevallen geen zichtbare klachten vertoont. Een SOA wordt veroorzaakt door bacteriën en virussen die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Dit zijn de meest voorkomende SOA’s samen met de bijkomende klachten:

  •           Herpes genitalis: pijnlijke, branderige blaasjes, waterige afscheiding en pijn bij het plassen
  •           Genitale wratten: jeuk- en pijnachtig gevoel bij het vrijen
  •           Chlamydia: afscheiding en jeuk of pijn bij de ontlasting
  •           Gonorroe: afscheiding en een pijnlijk gevoel bij de ontlasting
  •           Trichomoniasis: afscheiding en een branderig gevoel bij de ontlasting
  •           HIV: koorts, moeheid en gezwollen lymfeklieren
  •           Syfilis: zweren rondom de geslachtsdelen
  •           Hepatitis B: vermoeidheid, koorts, misselijkheide, buikklachten en spier- en gewrichtspijn

Laat u testen

Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s van SOA’s om voorzichtig te zijn. Probeer onnodige risico’s te vermijden door veilig te vrijen. Door gebruik te maken van condooms verkleint u het risico van contact en overdracht van SOA’s. Condooms bieden 99% zekerheid. Het is belangrijk de condoom voor en na de seks te controleren. Voor meer informatie over het beperken van de risico’s raadpleeg uw huisarts.

Meer info?

U kunt voor een SOA-test terecht bij Polikliniek de Blaak. Indien u een verwijsbrief heeft van de huisarts of GGD worden de kosten in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar. Voor meer informatie kijkt u op onze webpagina of neemt u contact op door te bellen naar 085 4881 700.