Medische termen uitgelegd

Medici maken veel gebruik van jargon. Echter, het gebruik van vaktaal in het bijzijn van patiënten kan verwarring oproepen. Bij Polikliniek de Blaak omarmen we transparantie en daarom leggen we u in dit blog de meest voorkomende termen van ons vakgebied uit.

Dermatologie

Dermatologie is de benaming voor een medische specialisme waarin alle aandoeningen vallen die te maken hebben met uw huid, nagels en haar. Het woord dermatologie komt uit het oud-Grieks en betekent letterlijk: huidleer. Huidziekten zijn overigens heel normaal: er is vrijwel niemand op de wereld die niet af en toe een huidprobleem heeft. De diagnose wordt vaak gesteld aan de hand van inspectie en observatie. Ook wordt vaak gebruik gemaakt van een bloedonderzoek of microscopisch onderzoek om de diagnose te ondersteunen. Naast allergieën, eczemen en melanomen gelden ook geslachtsziekten en aambeien als onderdeel van de dermatologie.

Flebologie

benenEen specifiek onderdeel van de dermatologie is de flebologie (Phlebos: (slag)ader). Onder flebologie vallen alle aandoeningen die te maken hebben met afwijkingen in het aderstelsel. Voornaamste onderdeel van de flebologie zijn de behandelingen tegen spataderen en oedeem (overtollig vocht). Spataderen kunnen goed worden behandeld op tal van manieren. Hier vindt u meer over de verschillende behandelmethoden.

Duplex

Om spataderen goed te kunnen behandelen, wordt er door de fleboloog een duplexonderzoek uitgevoerd. Met een duplexapparaat wordt de bloedstroom omgezet in beeld en geluid. Zodoende kan de fleboloog beoordelen of het bloed in de aderen van de benen goed doorstroomt en waar precies de spataderen zich bevinden. In elke ader zitten klepjes die er voor zorgen dat het bloed niet naar uw tenen zakt. Wanneer deze klepjes niet of nauwelijks meer werken, verdikt de ader en dat noemen we spataderen. Het onderzoek is overigens niet pijnlijk en duurt vaak niet langer dan 30 minuten.

Proctologie

Nog een onderdeel van de dermatologie is de proctologie. Dit specialisme richt zich op diagnostiek en behandeling van aandoeningen rond de ‘uitgang’ van uw lichaam. Het meest bekende voorbeeld daarvan zijn aambeien maar ook jeuk en anale afscheiding vallen onder proctologie. De proctoloog vraagt gedurende een eerste gesprek naar uw specifieke klachten en er volgt een uitwendig of inwendig onderzoek. Daarna wordt met u overlegd hoe de behandeling kan worden vormgegeven.

Met dit blog hopen we een aantal termen te hebben verduidelijkt. Wilt u meer informatie over bijvoorbeeld aambeien of spataderbehandeling? Op onze website vindt u alles over deze onderwerpen. U kunt ook meteen contact opnemen met Polikliniek de Blaak via  085 – 488 17 00.