Een litteken is een zichtbare beschadiging van de huid die achterblijft nadat een wond of ontsteking is genezen. Deze wonden kunnen ontstaan door ongevallen, operaties of bijvoorbeeld brandwonden. Er bestaan verschillende soorten littekens die elk op een andere manier kunnen worden behandeld. In dit blog bespreken we de diverse soorten littekens en bieden we inzicht in de behandelingsmogelijkheden.
Geef je huid de tijd
De huid is een geweldig orgaan dat zichzelf kan herstellen na schade. Naarmate de verwonding groter is, zal het herstelproces meer tijd in beslag nemen. Soms is de schade echter te groot en blijft er een blijvend litteken zichtbaar. Het is belangrijk om je huid voldoende tijd te geven om uit zichzelf te herstellen. Zolang een wond nog rood is, is er meestal sprake van actieve genezing. Als het litteken na maanden niet meer verandert, kun je een afspraak maken met een dermatoloog of huidtherapeut om de behandelingsmogelijkheden te bespreken.
Atrofisch litteken
Het atrofisch litteken is het meest voorkomende type litteken. Het ontstaat vaak als gevolg van ernstige acne, en soms ontstaat het door het chirurgisch verwijderen van een plekje. Dit litteken ligt onder het oppervlak van de omringende huid en vormt dus een putje of deukje. Het ontstaat door een verstoring in de aanmaak van littekenweefsel. Voor de behandeling van atrofische littekens kun je terecht bij onze huidtherapeut. Na een consult zal de huidtherapeut je adviseren over de juiste behandeling. Deze littekens kunnen goed verminderd worden door middel van chemische peeling, microneedling of huidlaser.
Keloïd litteken
Een keloïd litteken is een overgroeid litteken. Het blijft groeien en wordt groter dan de oorspronkelijke wond. Je herkent het aan een verdikte huid, vaak rood, glad en glanzend. Het litteken kan zich maanden na het ontstaan van de verwonding ontwikkelen en mensen met een donkere huidskleur hebben er vaker last van. Keloïd littekens kunnen klachten veroorzaken zoals jeuk of pijn. Het beste behandelmiddel voor keloïde littekens is een Kenacort-injectie, uitgevoerd door onze dermatoloog.
Hypertrofisch litteken
Bij een hypertrofisch litteken wordt tijdens het genezingsproces te veel littekenweefsel aangemaakt. Hierdoor ontstaat een verdikt litteken dat jeuk of pijnklachten kan veroorzaken. De aanmaak van littekenweefsel kan grillig verlopen, maar na ongeveer zes maanden zal de huid tot rust komen, waarna het litteken mogelijk kan worden behandeld. Ook voor de behandeling van hypertrofische littekens kun je terecht bij onze dermatoloog voor een Kenacort-injectie.
Wat is een Kenacort-injectie?
Een Kenacort-injectie bevat de werkzame stof Triamcinolonacetonide, die een langdurig ontstekingsremmend effect heeft. De injectie wordt in het litteken gegeven, waardoor het litteken verder kan rijpen en gedeeltelijk kan afnemen. Na verloop van tijd moet de behandeling herhaald worden totdat het litteken voldoende is verkleind en minder opvallend is.
Naast de genoemde littekens zijn er ook brandwondenlittekens. Deze littekens kunnen niet worden behandeld door een huidtherapeut of dermatoloog. Er zijn ziekenhuizen waar plastisch chirurgen gespecialiseerd zijn in de behandeling van brandwonden.