Een dag op de Polikliniek voor Proctologie is nooit hetzelfde. Op deze poli kun je terecht met alle soorten anale klachten. Veel mensen denken dan meteen aan aambeien, maar dat is maar een klein deel van de aandoeningen die we hier behandelen. Wat we wel steeds terugzien, is hoe opgelucht de meeste patiënten zijn als we de aandoening hebben behandeld en de klachten zijn verdwenen.
Bekende en minder bekende anale aandoeningen
In dit blog vertellen we je iets meer over anale aandoeningen die minder bekend zijn, maar die wel voor vervelende klachten kunnen zorgen. Aambeien, anale trombose, anale abcessen, poliepen, fistels, fissuur en marisken (huidflapjes) zijn bij veel mensen wel bekend. Hieronder vind je een overzicht van aandoeningen die minder bekend zijn.
Stuitpijn (coccygodynie)
Stuitpijn is pijn die ontstaat door letsel aan of rondom het staartbeen. Het letsel wordt veroorzaakt door een val, tijdens een bevalling of door langdurige druk op het stuitje. Sommige sporten zoals wielrennen, roeien en motorsport verhogen het risico. Op onze poli Proctologie schrijven we meestal (een combinatie van) zalven voor om de ontsteking te lijf te gaan.
Peri-anaal abces
Een peri-anaal abces is een ontstoken slijmklier bij de anus. Symptomen zijn pijn, roodheid en een warm gevoel en rechtop zitten is vaak onmogelijk. De klachten worden veroorzaakt door een onderhuidse ontsteking met pusvorming. Op onze poli Proctologie zal het abces worden opengesneden waardoor de pus eruit kan. Je kunt je voorstellen dat dit een grote opluchting voor de patiënt is. Als de pus verwijderd is wordt de holte goed schoongemaakt en kan de genezing beginnen.
Peri-anaal eczeem
Dermatologie en proctologie kunnen elkaar soms een beetje overlappen. Peri-anaal eczeem is een huidaandoening, maar dan rond de anus. Symptomen zijn pijn of bloedverlies bij het afvegen, jeuk, roodheid en huidschilfering. Voor een goede behandeling is het belangrijk dat de proctoloog ook de oorzaak onderzoekt. Meestal is behandeling met een (combinatie van) zalven de oplossing.
Haarnestcyste (sinus pilonidalis)
Hoewel het geen aandoening aan de anus is, kun je met een haarnestcyste (sinus pilonidalis) wel op de poli Proctologie terecht. Het is een veelvoorkomende aandoening bij voornamelijk jonge mannen. Ergens tussen de billen of net daarboven ontstaat een holte waarin haar groeit dat niet meer naar buiten kan. Er ontstaat dan een pijnlijke ontsteking die op de poli proctologie behandeld moet worden. Soms is een haarnestcyste te groot om onder lokale verdoving te verwijderen. In dat geval krijg je een verwijzing naar een ziekenhuis voor een operatie onder narcose.
Anale wratten (condylomen)
Condylomen zijn wratten die op je vagina, penis of anus kunnen groeien. Het is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die vanzelf weer geneest. Je ziet dan vlezige, zachte, huidkleurige wratten die alleen of in groepjes op de geslachtsdelen of bij de anus zitten. Wanneer de wratten echt klachten veroorzaken kunnen we ze behandelen binnen onze kliniek.
Vernauwing van de anus (anusstenose)
Wanneer je moeite hebt met poepen door een vernauwing van de kringspier in de anus spreken we van anusstenose. De vernauwing wordt meestal veroorzaakt door een voorafgaande operatie aan de anus (bijvoorbeeld bij aambeien) waarbij littekenweefsel achterblijft gedurende de genezing. De vernauwing kan pijnlijk zijn en tot bloedverlies leiden. Onze proctoloog kan de aandoening op verschillende manier behandelen.
Ontlastingsincontinentie (fecale incontinentie)
Tenslotte willen we ook nog ontlastingsincontinentie (fecale incontinentie) benoemen. Het is het ongewild verlies van ontlasting of het niet kunnen ophouden van ontlasting. Je kunt je voorstellen hoe vervelend dat is. Onze arts zal eerst de oorzaak moeten achterhalen om de juiste behandelmethode te bepalen.
Soms hebben patiënten met een van bovenstaande aandoeningen moeite om een afspraak te maken op ons spreekuur proctologie. Die schaamte is echt onnodig en het kan ook schadelijk zijn om met klachten door te blijven lopen. Voor anale aandoeningen geldt dat als de klachten blijven aanhouden of steeds terugkomen, een bezoek aan de polikliniek voor proctologie altijd de beste oplossing is.