De échte oorzaken van aambeien

aambeien

Aambeien zijn opgezwollen zwellichamen met bloedvaatjes die zorgen voor een sterke vernauwing van de anus. Dit zorgt voor hevige jeuk, een branderig gevoel, pijn en bloedverlies. Maar over hoe iemand aambeien kan krijgen bestaan nog veel misverstanden.

Zijn aambeien besmettelijk?

Een onderzoek van Panelwizard heeft aangetoond dat veel mensen niet weten hoe iemand aambeien kan krijgen. Onder de 500 deelnemers aan het onderzoek dacht 21 procent dat aambeien veroorzaakt worden door een vieze toiletbril. Ongeveer 20 procent was weer van mening dat aambeien zeer besmettelijk zijn en nog eens 29 procent van de respondenten was er van overtuigd dat anale seks de voornaamste oorzaak is van aambeien. Deze aannames kloppen allemaal niet.

Hoe krijg je aambeien?

De genoemde oorzaken hebben over het algemeen maar weinig te maken met aambeien. De oorzaken van aambeien liggen vaak op een heel ander vlak. Meestal ontstaan aambeien door een sterke toename van druk op de anale streek. Deze druk neemt vaak de vorm aan van hard persen. Als u onvoldoende drinkt, te weinig vezels eet of weinig naar het toilet gaat dan krijgt u een droge en harde ontlasting.

Obstipatie

Deze harde ontlasting noemen we ook wel obstipatie. Wanneer u dan wel naar het toilet gaat dan moet u hard en vaak persen om de ontlasting kwijt te raken. Dit harde persen zorgt voor veel druk in de bloedvaatjes die daardoor uitzetten. Dit uitzetten zorgt voor het opzwellen van de aambei. Wanneer de harde ontlasting langs de aambei schuurt, dan kan er bloedverlies optreden.

Zwangerschap

Een andere bron van extra druk is zwangerschap. Het groeien van de baarmoeder zorgt voor druk op de darmen. De extra druk zorgt voor een langzamere werking van de darmen. Dit heeft een droge en hardere ontlasting tot gevolg. Daarnaast heeft ook de wijzigende hormoonhuishouding invloed op het ontstaan van obstipatie. Lees meer over het ontstaan van aambeien tijdens de zwangerschap.

Andere factoren: hoesten, langdurig zitten en overgewicht

Daarnaast hebben de volgende factoren ook gevolgen voor de kans op aambeien:

  • Leeftijd
  • Erfelijkheid
  • Langdurig hoesten
  • Veel zitten
  • Overgewicht

Kortom, aambeien hebben niets te maken met een vieze toiletbril. Het is een serieuze aandoening die tot veel irritatie leidt. Het is dan ook heel belangrijk om u zo snel mogelijk te laten helpen.

Polikliniek de Blaak heeft diverse ervaren proctologen in dienst die u graag de aambeien behandelen. Maak gelijk een afspraak of bel met 085 – 488 17 00.