Anale fissuur
Heeft u tijdens de stoelgang pijn rondom de anus of zit er af en toe bloed bij de ontlasting? Dan is het mogelijk dat u last heeft van een anale fissuur. Hierbij heeft u kloven of scheurtjes aan de voor- of achterzijde van de anus in de lengterichting van de bilspleet. Meestal geneest en heelt het scheurtje vanzelf, maar als u er last van blijft houden is aan te raden uw anale fissuur te laten behandelen. Een anale fissuur komt voor bij mensen van allerlei leeftijden, meestal zijn ze tussen de 20 – 50 jaar. Voor een behandeling kunt u terecht bij Polikliniek de Blaak. We helpen u graag van uw klachten af. Weet u niet zeker of u een anale fissuur heeft? Maak ook dan een afspraak bij de gespecialiseerde artsen van Polikliniek de Blaak.
- Snel geholpen
- Ervaren en gespecialiseerde protocologen
- Direct consult bij de arts
Klik voor meer informatie of voor het maken van een afspraak op een van de onderstaande buttons.
Afspraak maken 085 – 488 17 00
Wat zijn de oorzaken van een anale fissuur?
Er bestaan verschillende oorzaken van een anale fissuur. Vaak komt het doordat u tijdens uw toiletbezoek te hard en langdurig perst, waardoor er veel druk op de anus komt te staan. Dit resulteert in scheurtjes. Het veelvuldig afvegen bij een periode van dunne ontlasting of diarree kan ook een anale fissuur veroorzaken.
Welke klachten ontstaan er door een anale fissuur?
Van een anale fissuur ervaart u vaak anale pijn tijdens, zelfs een tijdje na het toiletbezoek. Af en toe gaat een scheurtje open en is er sprake van wat helderrood bloedverlies. Door de anale kloven ontstaat er vaak ook een verhoogde spanning op de kringspier. Door verkramping van de kringspier krijgen de scheurtjes nog minder de kans om goed te genezen. Een bezoek aan onze kliniek is dan aan te raden.
Hoe stellen we de diagnose anale fissuur?
Vaak kan de diagnose anale fissuur gesteld worden op basis van uw klachten en lichamelijk onderzoek door de arts. Hierbij bekijkt de arts de anus en het gebied rondom de anus. Als het nodig is zal de arts rectaal onderzoek uitvoeren. In sommige gevallen is het noodzakelijk om door middel van een kijkonderzoek in de anus en de endeldarm te kijken met een proctoscopie.
Het behandelen van een anale fissuur
Bij een anale fissuur is het belangrijk om de ontlasting zo zacht en soepel mogelijk te houden. Hiervoor kunt u de volgende dingen doen: vezelrijk eten, 1,5 tot 2 liter water drinken per dag en voldoende bewegen. Daarnaast kunt u een voorgeschreven zalf of crème gebruiken. Deze zalven verbeteren de doorbloeding van de huid en de anus en hebben een verslappende werking op de inwendige kringspier. Als de anale fissuur niet geneest, is het mogelijk de onderhuidse oppervlakkige sluitspier door te snijden. Deze behandeling is echter slechts in uitzonderlijke gevallen nodig.
Botox behandeling voor anale fissuur
Wanneer de voorgeschreven crèmes niet of niet voldoende werken, is Botox (botuline toxine) een goede methode om anale fissuren te verhelpen. Botox heeft een ontspannende werking op de sluitspier. Doordat de druk op de anale fissuur afneemt, neemt de doorbloeding toe en kan uw fissuur genezen. Hier is geen narcose voor nodig. Deze injecties dienen meestal tot 3x te worden herhaald met intervallen van 6 weken. Bij 75% van de patiënten werd een genezing behaald. Over het algemeen kan men stellen dat het onwaarschijnlijk is dat een anusscheur nog spontaan zal genezen wanneer hij langer dan 6 weken bestaat.
Meer informatie, vragen of een afspraak maken?
Bij Polikliniek de Blaak kunt u terecht voor het behandelen van anale fissuur, aambeien, anale abcessen, anale trombose en anale jeuk. Maak via onderstaande buttons een afspraak met onze gespecialiseerde artsen of stel uw vraag. U kunt voor een consult of behandeling van een fissuur terecht in Tilburg, Rijswijk of Rotterdam.