Vanaf 30 juni 2015 zal drs. Carla de Wit als proctoloog aan de slag gaan bij Polikliniek de Blaak in Rijswijk. Een goed moment voor een interview met deze ervaren chirurg:
1. Kun je iets vertellen over je opleidingen en werkervaring?
In 1987 ben ik cum laude afgestudeerd als arts. Mijn medisch-specialistische opleiding tot chirurg heb ik gevolgd in het Rode Kruis ziekenhuis in Den Haag en het AZL (tegenwoordig LUMC) in Leiden. In 1995 ben ik ingeschreven als chirurg. Na mijn opleiding heb ik me nog 2 jaar extra gespecialiseerd in de colorectale -en anale chirurgie. In die periode is mijn speciale interesse in de anale problematiek -en bekkenbodemproblematiek ontstaan. Sinds 2000 ben ik in het ziekenhuis Bronovo werkzaam als chirurg–proctoloog en bekkenbodemspecialist. In 2006 hebben we een bekkenbodemcentrum opgericht waarin ik vanaf het begin actief in participeer. Wekelijks is er een multidisciplinair spreekuur waar we met de gynaecoloog, uroloog en bekkenbodem fysiotherapeut gezamenlijk patiënten beoordelen, bespreken en behandelen met bekkenbodem problematiek zoals incontinentie, verzakkingen, pijn etc.
Naast deze werkzaamheden ben ik 8 jaar werkzaam geweest als chirurg. Van 2009 tot 2015 was ik medisch hoofd van de SEH in het Bronovo en opleider van de huisartsen die bij ons hun acute stage in het tweede jaar van hun opleiding liepen. Naast al deze extra werkzaamheden ben ik al die tijd ook werkzaam geweest als chirurg proctoloog en bekkenbodem specialist.
2. Wat zijn je specialisaties op jouw vakgebied?
Geruststellen van de patiënt, oog hebben voor de gene, en de patiënt onderzoeken in linker zijligging, toegedekt met een handdoek vind ik belangrijken daar besteed ik veel aandacht aan. Eigenlijk vind ik alle pathologie op het gebied van de anus en de bekkenbodem interessant. Ik ben denk ik zeer bedreven in het behandelen van aambeien met barronligaties, fissuren en anale fistels. Door mijn ruime ervaring weet ik vaak al bij de klacht van de patiënt wat het probleem is en kan daar dan ook gericht naar kijken.
3. Hoeveel patiënten met proctologische problemen heb je bij benadering geholpen in je carrière?
Veel. Per jaar zie ik bij benadering ruim 1100 patiënten met proctologische en bekkenbodem problemen dus dat zijn er wel meer dan 15000 geweest.
4. Is er veel veranderd in de behandelingen, zorgpaden of patiënten op jouw vakgebied in de afgelopen jaren?
Ja en nee. Hangt van het probleem af. Er zijn tegenwoordig meer diagnostische mogelijkheden zoals bv de MRI scan. We zijn veel terughoudender geworden met operaties, en de huidige operatie technieken zijn veel sparender. De kringspier is heilig in mijn ogen, terwijl die vroeger makkelijk werd opgeofferd met alle gevolgen voor de continentie.
5. Waar ben je vooral trost op in je werk?
Patiënten komen niet graag met deze in hun ogen “gênante” problemen. Ze zijn vaak gespannen. Ik vind het echt een uitdaging om ze weer opgelucht en blij weg te zien gaan, en dat lukt eigenlijk altijd. Je moet oog hebben voor de hele patiënt en niet alleen voor de “anus”. Met ze praten en uitleggen wat het probleem is vind ik leuk. Samen een oplossing vinden. Vaak zijn kleine tips al voldoende. Ik praat met ze over poep problemen, maar ook over hun vakantie, kinderen, werk etc. Er zijn me al veel vakantie huisje aangeboden om mijn vakantie door te brengen. Dat zegt wel wat over hoe opgelucht men is na een consult.
6. Nemen patiënten hun aandoening serieus genoeg of zie je vaak ernstige problemen doordat men te lang wacht met een bezoek aan de proctoloog?
Patiënten schamen zich voor anale klachten en wachten daardoor in mijn ogen vaak veel te lang. Als je anus niet goed functioneert of als je bv anale pijn hebt is het leven een hel, terwijl er vaak vrij eenvoudig wat aan te doen is. En ja ik zie soms ook patiënten die een kwaadaardige tumor hebben i.p.v. aambeien. Dan is wachten altijd te lang.
7. Heb je tips voor een huisarts als iemand zich meldt met anale klachten?
Voor de meeste artsen is de anale regio niet het favoriete deel van het menselijk lichaam. Mijn tip voor huisartsen is goed te luisteren en een gedegen anaal onderzoek te verrichten. Daar hoort in mijn ogen altijd een rectaal toucher (inwendig onderzoek) bij. Niet zomaar zalven voorschrijven. Ik heb wel eens een jonge zwangere patiënt gehad die hardnekkig anaal bloedverlies had. Zij werd maanden behandeld voor aambeien. Toen ze bij mij kwam aan het eind van de zwangerschap kon ze ook niet naar de toilet. Bij inwendig onderzoek bleek ze een tumor in de anus te hebben, en dus helemaal geen aambeien. Er was bij haar nooit een anaal onderzoek gedaan, anders was dit al veel eerder ontdekt. Bij zo een patiënt bel ik de huisarts wel enigszins teleurgesteld op. Gelukkig heeft ze een gezond kind gebaard, is geopereerd en inmiddels genezen. De les hieruit is: altijd inwendig onderzoek. Je gaat toch ook niet met kiespijn naar de tandarts zonder dat deze in je mond kijkt. Deze casus heb ik al vaak aan jonge huisartsen onderwezen.
8. Waarom heb je voor Polikliniek de Blaak gekozen als werkgever?
Ik denk dat een “privékliniek” een uitstekende omgeving en setting is om patiënten met anale problemen te behandelen. Het is er comfortabel, en er is meer tijd en aandacht voor de patiënt dan in de reguliere kliniek. Bij Polikliniek de Blaak was men op zoek naar een chirurg proctoloog en ik wilde naast de werkzaamheden in het Bronovo mijn proctologische werkzaamheden uitbreiden in de privé setting. De eerste kennismaking met de “Blaak” was prettig en constructief. Ook heb ik een dagje meegekeken tijdens een spreekuur. De werkwijze, en benadering van de patiënten vond ik zeer professioneel, dus de keuze was snel gemaakt.
9. Wat is het voordeel voor jouw patiënt om bij jou/Polikliniek de Blaak te worden behandeld?
Polikliniek “de Blaak” is een professionele, volledig geaccrediteerde zorg instelling en ik ben denk ik wel een ervaren proctoloog. De combinatie werken in een reguliere kliniek en in een privé kliniek lijkt me ideaal, zo kan ik poliklinische en klinische zorg ideaal combineren, word de wachttijd korter en hoef ik de patiënten niet naar een “vreemde” door te verwijzen indien klinische behandeling noodzakelijk is. Een win win situatie voor de patiënt en voor mezelf.
10. Heb je wellicht nog leuke hobby’s of iets anders om over jezelf te vertellen?
Thuis hebben we een geweldige bruine labrador, een heerlijke hond waar we mee gaan fokken. Kan niet wachten op een nest met puppy’s. Daarnaast heb ik een oude Alfa Romeo cabriolet uit 1971 waar ik auto rally’s mee heb gereden. Wat betreft sportiviteit golf ik op competitie niveau. Verder ben ik dol op lekker eten, een lekker glas wijn, en een huis vol gezelligheid.
Drs. Carla de Wit houdt spreekuur op dinsdag in Rijswijk. Heeft u last van aambeien of andere anale klachten dan kunt u altijd op korte termijn een afspraak maken.