Hoe herken ik een melanoom?

melanoom

Het menselijk lichaam telt gemiddeld 25 moedervlekken, afhankelijk van erfelijke aanleg en de blootstelling aan zonlicht. Een moedervlek is een onschuldige opeenhoping van pigmentcellen in de huid. De meeste moedervlekken zijn goedaardig. Ze worden ook wel naevus genoemd. Een andere vorm van goedaardige moedervlekken zijn onrustige moedervlekken. Een enkele keer kunnen deze onrustige moedervlekken uitgroeien tot kwaadaarde, ook wel melanomen genoemd. We vertellen u hoe u zelf een melanoom kunt herkennen.

Hoe ontstaat een melanoom?

Zoals gezegd zijn moedervlekken een opeenhoping van pigmentcellen. Net als andere soorten cellen kunnen ook pigmentcellen veranderen in kankercellen. Dit hoeft echter niet beperkt te blijven tot moedervlekken. Ook ergens anders op het lichaam kunnen pigmentcellen uitgroeien tot melanomen. De kans dat een moedervlek uitgroeit tot een melanoom wordt vergroot door:

  •           Overmatige blootstelling aan UV-straling
  •           Het hebben van veel onrustige moedervlekken
  •           Erfelijke aanleg
  •           Het hebben van een groot aantal (meer dan 50) moedervlekken
  •           Een lichte huidskleur

Kwaadaardige moedervlek

Een melanoom is de meest gevaarlijke vorm van huidkanker. De kwaadaardige pigmentcellen kunnen zich verspreiden over het lichaam en uitzaaiingen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om bij de ontdekking van een melanoom deze snel te laten weghalen. Het moment van diagnose is cruciaal bij de overlevingskans. Verder wordt de kans op genezing vergroot door de dikte van de tumor en de aanwezigheid van uitzaaiingen in de lymfeklier.

Een melanoom herkennen met de ABCDE-methode

Omdat het moment van diagnose zeer belangrijk is voor de overlevingskansen is het belangrijk om te weten hoe u een melanoom kunt herkennen. De meest gebruikte methode om de kwaadaardige moedervlekken te ontdekken is de ABCDE-methode:

  •           Asymmetry (asymmetrie): een melanoom kunt u herkennen aan de asymmetrische vorm.
  •           Border (rand): de rand van een gezonde moedervlek is regelmatig, maar zodra de rand juist onregelmatig wordt is het mogelijk dat de moedervlek een melanoom is.
  •           Color (kleur): heeft de moedervlek meerdere kleuren? Dan is er wellicht sprake van een melanoom.
  •           Diameter: een melanoom is groter dan een normale moedervlek.
  •           Evolving (verandering): een moedervlek blijft vaak dezelfde formaat en vorm, maar een melanoom is juist continu in verandering.

Aan de hand van deze methode is het mogelijk om een melanoom in een vroeg stadium te herkennen en groeit de kans op overleving.

Onzeker over een (onrustige) moedervlek?

Bent u onzeker over een moedervlek? Maak dan een afspraak bij Polikliniek de Blaak en wij geven u uitsluitsel of deze kwaadaardig is of niet. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij u gelijk van advies dienen. Lees hier meer over onze werkwijze.