Herken het verschil tussen purging en acne

Wanneer je begint met een nieuw huidverzorgingsproduct, kan het lijken alsof je last hebt van een acne-uitbraak door de toename van puistjes. Hoewel de symptomen vergelijkbaar zijn, is er een belangrijk verschil tussen purging en acne, en ze vereisen verschillende aanpakken. We leggen je graag uit hoe je deze twee beter kunt onderscheiden.

purging of acneWat is purging?

Purging treedt ironisch genoeg meestal op wanneer je producten gaat gebruiken die juist bedoeld zijn om puistjes te voorkomen en je huid helderder te maken. Dit komt omdat anti-aging, exfoliërende en anti-acne producten het celvernieuwingsproces versnellen en dode huidcellen helpen afstoten. Denk hierbij aan stoffen zoals alfahydroxyzuren (AHA’s), bètahydroxyzuren (BHA’s) en retinoïden (vitamine A). Deze versnelde celvernieuwing kan leiden tot een tijdelijke toename van onzuiverheden, zoals puistjes, roodheid en schilfering. Dit proces zou na ongeveer twee weken moeten afnemen, waarna de huid kalmeert. Als dit niet gebeurt, kan er sprake zijn van een huidallergie voor een van de ingrediënten. Soms kan purging ook optreden na een intensieve huidbehandeling, zoals een diepe chemische peeling.

Wat kun je doen tegen purging?

Purging betekent letterlijk dat je huid zichzelf aan het reinigen is. Het is dus een positief proces, hoewel het tijdelijk ongemak kan veroorzaken. Het is meestal niet nodig om te stoppen met het product, maar je kunt het gebruik verminderen om je huid de tijd te geven om te wennen. Dit kan helpen om de reactie wat te verzachten.

Verschillen tussen acne en purging

Purging en acne kunnen er hetzelfde uitzien, maar er zijn enkele belangrijke verschillen die je helpen om ze uit elkaar te houden:

  1. Timing: Acne kan op elk moment verschijnen, terwijl purging altijd volgt op het introduceren van een nieuw huidverzorgingsproduct.
  2. Duur: Purging is tijdelijk en de huid herstelt zich meestal binnen enkele weken. Acne is vaak langdurig en komt terug.
  3. Locatie: Bij purging verschijnen puistjes meestal op de plekken waar je het nieuwe product hebt aangebracht. Acne breekt vaak uit op specifieke acnegevoelige gebieden, zoals de T-zone of de kin.
  4. Soort puistjes: Purging veroorzaakt vaak whiteheads en blackheads. Acne kan ook leiden tot verwijde poriën, ontstoken rode bulten en diepe littekens.

Conclusie

Nu je het verschil weet tussen purging en een acne-uitbraak, kun je beter reageren op wat er met je huid gebeurt. Bij purging kun je het beste het nieuwe product blijven gebruiken, eventueel met een lagere frequentie. Na een paar weken zal de huid kalmeren en zullen de puistjes verdwijnen. Bij acne kun je overwegen om acnebehandelingen te proberen, inclusief behandelingen tegen littekens.