Lipoedeemdag Harderwijk

Na het grote succes van onze informatieavonden in het verleden, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we dit keer een informatiedag over lipoedeem organiseren! Omdat de belangstelling zo groot is, bieden we nu een nog uitgebreider programma aan. Verwacht inspirerende lezingen van zowel ervaren artsen als ervaringsdeskundigen, afgewisseld met leuke en actieve workshops zoals yoga en dans. Naast het verstrekken van uitgebreide informatie over deze ingrijpende aandoening, willen we jullie, vrouwen met lipoedeem, de kans bieden om met elkaar in contact te komen. Het is belangrijk om te weten dat jullie niet alleen staan in jullie strijd tegen lipoedeem; samen kunnen we ervaringen delen en elkaar ondersteunen. De lipoedeemdag zal plaatsvinden op 9 november 2024 in Harderwijk.

Programma

Presentaties / lezingen

  • Presentatie door drs. Boonen: Lipoedeem in beeld
  • Presentatie door manueel therapeut drs. Wouter Hoelen: Nieuws over de behandeling van lipoedeem
  • Presentatie door oedeemfysiotherapeut Joyce Bosman: Grip op Lipoedeem – van papier naar praktijk
  • Presentatie door drs. Versteeg: Operatieve behandeling van lipoedeem in vogelvlucht
  • Presentatie door drs. Boonen: Kwaliteit van leven na liposuctie ”resultaten onderzoek”
  • Presentatie door Els Brouwer: Lipoedeem en compressietherapie; wat wel en wat niet?
  • Presentatie door ervaringsdeskundige: Lachen met Lins met lipoedeem
  • Joyce Bosman signeert haar boek : ” de benen van m’n oma”

Workshops / activiteiten

  • Yoga bij lipoedeem : door Petra Scheepmaker
  • Dansen bij lipoedeem:  door Alain
  • Het verhaal van Emma en “leven met lipoedeem” door: ervaringsdeskundige Joyce Spencer
  • Workshop gezonde voeding door:  Bernadette Deenen
  • Workshop compressive en  oedeem bindweefsel massage door: huidtherapeut Shamila Boonen
  • Quick consult door aanwezigen artsen

Tijdens de lipoedeemdag zijn er verschillende koffie- en theepauzes, en ontvangt u van de organisatie een lunch die in samenwerking met diëtiste Bernadette Deenen is samengesteld. Er zijn ook vegetarische opties beschikbaar. Mocht u allergieën hebben, dan kunt u deze doorgeven onder ‘opmerkingen’ in het inschrijfformulier. Bij binnenkomst ontvangt u een programmaboekje waarin u kunt zien welke presentaties en workshops in welke zaal en op welk tijdstip plaatsvinden.

Sprekers

drs versteegDrs. A. Versteeg

Drs. Andreas Versteeg behaalde zijn geneeskundediploma aan de Katholieke Universiteit Leuven. Na ervaring op te hebben gedaan binnen de chirurgie, zowel op de Filipijnen als in diverse Nederlandse ziekenhuizen, heeft hij zich bij Polikliniek de Blaak gespecialiseerd in de behandeling van lipoedeem.

 

 

dokter robert boonen

Drs. R. Boonen

Drs R.S.M. Boonen studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Hij heeft als student diverse stages gelopen bij buitenlandse universiteiten, waaronder Yale University in Amerika. In 2007 heeft hij onderzoek gedaan aan het Erasmus MC naar lipoedeem waarbij hij bewezen heeft dat lymfevaten niet beschadigd worden als lipoedeem onder plaatselijke tumescente anesthesie wordt behandeld. Dit is weergegeven in een wetenschappelijke publicatie in het blad Phlebology in 2019: Does tumescent liposuction damage the lymph vessels in lipedema patients? De afgelopen tientallen jaren heeft dokter Boonen bij zowel bij Nederlandse als buitenlandse patiënten met lipoedeem hiermee meer dan 5.000 liposuctiebehandelingen uitgevoerd.

 

bernadette dietist lipoedeem

Bernadette Deenen

Een gezonde leefstijl kan de klachten bij lipoedeem verminderen. Diëtiste Bernadette Deenen, lid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Arts en Leefstijl, Chronisch Zorgnet en het Kenniscentrum Lipoedeem Nederland, zal tijdens de informatieavond haar kennis over lipoedeem delen. Ze zal hierbij dieper ingaan op verschillende diëten en andere vormen van een gezonde leefstijl voor patiënten met lipoedeem.

 

 

Drs. Wouter Hoelen

Wouter Hoelen, mede-oprichter en algemeen directeur van Behandel- en Expertisecentrum de Berekuyl, is een expert met een brede kennis en ervaring. Naast zijn rollen als therapeut, care manager en eigenaar, is hij docent aan de Berekuyl Academy en initiator van de Universitaire Master of Science Lymfologie & Oncologie in samenwerking met de Vrije Universiteit van Brussel. Tijdens de lipoedeemdag zal Wouter meer vertellen over de rol van de oedeemfysiotherapeut bij mensen met lipoedeem.

 

 

Els Brouwer

Els Brouwer, van Lymfologie & Flebologie Consultancy, heeft als missie om kennis en mensen binnen de lymfologie en flebologie samen te brengen, met als doel de zorg voor de patiënt te verbeteren. Ze heeft jarenlang ervaring opgedaan in het medisch vakgebied, eerst als coördinator dermatologie bij Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten en later als bestuurslid van patiëntennetwerk NLNet. Dankzij haar betrokkenheid bij internationale initiatieven, zoals de International Compression Club (ICC) en de ISL en ILF, heeft ze uitgebreide kennis opgedaan. Tijdens de lipoedeemdag zal Els een presentatie geven over “Lipoedeem en compressietherapie: wat wel en wat niet”, waarin ze haar expertise zal delen over de toepassing van compressietherapie bij lipoedeem.

 

 Joyce Bosman

Joyce Bosman heeft meer dan 18 jaar ervaring in de behandeling van lymfoedeem en lipoedeem. In 2015 richtte ze haar eigen praktijk op, Lymfologie en Oncologie Fysiotherapie LOF, om haar kennis en ervaring te delen. Ook heeft Joyce  onderzoek gedaan naar lymftaping met Professor Neil Piller in Australië, wat resulteerde in de publicatie van haar artikel ‘Lymph taping and seroma formation post breast cancer’ en een prijs voor beste nieuwe presentator tijdens de 3e ILF-conferentie in Toronto. Joyce is ook oprichter van Oedeemtherapie Vodder Nederland en verzorgt regelmatig presentaties en publicaties over lymfoedeem en lipoedeem. In 2019 publiceerde ze haar boek De benen van m’n oma, een werkboek voor vrouwen met lipoedeem. Tijdens de lipoedeemdag zal Joyce haar boek signeren en presentaties geven over grip op lipoedeem.

 

Joyce Spencer

Als jonge tiener kreeg Joyce de diagnose lipoedeem. In de jaren daarna had ze te maken met rusteloze benen, steken, krampen en pijn in haar knieën. Ze kon niet lang staan en zelfs opstaan uit een stoel of bank werd een uitdaging. Ondanks dat Joyce op eigen kracht 30 kilo wist af te vallen, bleef het vet in haar benen aanwezig. Na een aantal intakes besloot Joyce toch om zich te laten behandelen met meerdere liposucties bij Polikliniek de Blaak. Tijdens de informatieavond deelt ze haar ervaringen en is er gelegenheid om haar vragen te stellen.

Algemene informatie

Datum:

9 november 2024
Tijd: 09:00 – 16:30 uur

Om 09:00 uur heten wij u welkom met een kopje koffie of thee. Na een welkomstwoord van Els Brouwer kan de dag beginnen.

Locatie:

MFC De Roef
Middelste Wei 2, Middelste Wei 4, 3844 HT Harderwijk

Kosten:

49,95 per persoon

Inschrijven

Je gegevens

Vertel ons hoe we contact met u kunnen opnemen.


Betaling

De kosten voor de lipoedeemdag bedragen €49,95 per persoon. Wij verzoeken u binnen 7 dagen dit bedrag over te maken naar:

Naam ontvanger: BOJAS MEDICAL

Rekeningnummer: NL16 RABO 0364 9223 03

Omschrijving of betalingskenmerk: Landelijke Lipoedeemdag (de voor- en achternaam waarmee u het formulier heeft ingevuld)

Let op! Wilt u met meerdere personen naar de lipoedeemdag komen? Dan moet elke persoon afzonderlijk het inschrijfformulier invullen. Dit is nodig om de inschrijving en betaling voor iedereen correct te verwerken

Na betaling ontvangt u binnen enkele dagen een bevestiging met ticket in uw mail.