Hoewel cosmetische chirurgie steeds meer uit de taboesfeer geraakt, is een labiacorrectie (schaamlipcorrectie) toch vaak nog een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Het is ook maar de vraag of dit nou een cosmetische of medische ingreep is. Die vraagt wordt veel gesteld, omdat mensen graag willen weten of de zorgverzekering deze behandeling vergoedt of niet. We hebben een aantal veel gestelde vragen voor je bij elkaar gezet, zodat je een goed beeld krijgt van deze ingreep.
Wat kan een reden zijn voor deze ingreep?
Bij de behandelingen op onze website kun je al meer informatie vinden over het traject van de schaamlipcorrectie. De reden om te kiezen voor deze behandeling kan zowel medisch als cosmetisch zijn. Een medische reden kan zijn dat een vrouw door te grote schaamlippen pijn ervaart tijdens geslachtsgemeenschap of sporten. Als een vrouw voor de behandeling kiest vanwege schaamtegevoelens voor het uiterlijk, dan spreken we van cosmetische overwegingen. Dat kan overigens ook zijn omdat de grote schaamlippen door de (zwem)kleding heen zichtbaar zijn.
Wordt een labiacorrectie vergoed door de zorgverzekering?
Hoewel te grote schaamlippen tot klachten kunnen leiden, zien de zorgverzekeraars de schaamlipcorrectie vrijwel nooit als een medisch noodzakelijke ingreep. Dit wordt dan ook niet vergoed. In zeer zeldzame gevallen kan de verzekeraar anders beslissen. Er moet dan sprake zijn van ernstige misvorming door beschadiging of ziekte. Meer informatie daarover kun je bij een huisarts krijgen.
Heeft een labiacorrectie invloed op de seksuele ervaring?
Deze ingreep heeft geen invloed op de seksuele ervaring omdat de zenuwuiteinden die zorgen voor seksuele sensatie niet worden aangedaan. De operatie kan wel positief uitpakken wanneer de pijn minder wordt of verdwijnt als men vrijt.
Lastige overweging?
Het kan een moeilijke beslissing zijn om deze operatie wel of niet te laten uitvoeren. Wanneer je je goed hebt ingelezen kan het helpen om er ook met anderen over te praten. Daarnaast kun je een arts raadplegen tijdens een consult. Je bent niet verplicht om na het consult een ingreep in te plannen. Een goede arts zal je eerlijk vertellen of de ingreep nodig is en welke verbeteringen je mag verwachten. Daarnaast kun je alles vragen en die zaken bespreken, waar je nog over twijfelt.